Kropp & Själ

Feng shui på sjukhus

2010-12-04 14:21 #0 av: Clary

Ett unikt forskningsprojekt har precis startat på Södra Älvsborgs sjukhus.

Man har inredd ett IVA rum på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås baserat på vissa grundprinciper från Feng Shui.

"Patientrummets interiör och utformning på IVA samt dess betydelse för hälsa, välbefinnande och trivsel" heter projektet och är ett samarbete mellan Högskolan i Borå, Göteborgs universitet och Södra Älvsborgs sjukhus.

Ett IVA rum är ju väldigt speciellt och undersökningar har visat att patienterna påverkas och inte mår så bra i den mycket tekniska omgivningen.

Man har lagt ner stor möda på inreda rummet så att patienten ska må så bra som möjligt och även personalen.

Några principer man utgått från är ljus, ljud, färg konst och natur och även välbefinnande, säkerhet, naturlighet och trygghet. Rummet är ljudisolerat, ljussystemet inställt på dagsljus och rummet har en vacker utsikt.

Intressant är, att man nu börjar anlägga en helhetssyn på vårdmiljön.

Jag har tillbringat så många timmar på sjukhuset och sett så många avdelningar och ser det här som ett stort framsteg, för som det ser ut idag på många sjukhus, blir man sjukare när man kommer innanför dörrarna.

Vad har du för tankar och erfarenheter runt sjukhusmiljön?

Uppgifter och bild hämtade från Högskolan i Borås

 

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-12-04 16:20 #1 av: Pagan

Lysande!

Har ju inte varit på sjukhus så värst mycket själv, men kan ju tänka mig att den sterila vita lysrörsmiljön inte bidrar till att man blir så mycket lyckligare precis. Alla vet ju att vår omedelbara omgivning påverkar oss mycket. Är vi då sjuka, har ont, känner rädsla, längtar hem och befinner oss i en steril och trist miljö skulle iallafall jag bli deprimerad.

Undrar just hur det vanligtvis ser ut på barnsjukavdelningarna, är de lika trista och sterila som övriga avdelningar tro?

Anmäl
2010-12-06 11:41 #2 av: szirius

Nog skulle det behövas feng shui på sjukhus alltid. Jag tycker faktiskt att det är underligt att man inte satsar mer på omgivningen , när det finns så många undersökningar som visar att man läker fortare om man har det trivsamt runt sig.

Sjukhusen här i Ungern ger mig kalla kårar, ekande salar och inte en enda bild på väggarna eller gardiner i fönstren.Fy, jag mår dåligt bara av tanken på att behöva åka dit...Tyst Men här handlar det ju om att det inte finns några pengar...

Men det här var ju verkligen ett positivt steg i rätt riktning, små ringar på vattnet, så sprider det sig Flört

Anmäl
2010-12-06 20:43 #3 av: Clary

Var på ett privat sjukhus i Goa och hälsade på och inte skulle jag ha velat legat där speciellt länge, ingen upplyftande syn och jag kan föreställa mig att "vanliga" sjukhus inte är bättre. Nu växer det upp sjukhus för turister och där är det lite annan stil men det kostar också...

Jag hoppas verkligen att helhetstänket sprider sig snabbt Skrattande

 

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-12-20 12:17 #4 av: Clary

Inga andra som har några synpunkter på hur det ser ut på våra sjukhus?

Någon av er kanske jobbar inom äldreomsorgen och kan berätta om hur det ser ut där. Jag har ännu ingen erfarenhet av det Tungan ute

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2012-08-31 09:19 #5 av: Torahzen

Jag låg på sjukhus för några år sedan. Ljusgrå, men kalla väggar, gardiner fanns som var OK. Det fanns även tavlor, men vilka motiv en del hade, usch!

En tavla på mitt rum var väldigt läskig och jag kunde i min feberyra "se" fler gubbar i motivet än det var. Jag fick fråga maken när han kom på besök typ "visst är det bara fyra gubbar?"

Mera naturmotiv och stärkande färger , tack!

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2012-09-24 06:46 #6 av: Tzatze

Förr var man noga med att lägga mentalsjukhus i vackra utomhus miljöer. Det var liksom endel av behandlingen.

Anmäl