Kropp & Själ

Advent

2010-11-23 10:04 #0 av: Clary

Advent - förberedelsetid Dagens adventsfirande är en företeelse som växt fram under 1900-talet. Adventsstjärnor, adventsljusstakar och adventskalendrar slog igenom på 1930-talet i Sverige.

Christmas Candle Stock Photo

Adventsfasta och tid av stillhet
När kristendomen och därmed det kristna julfirandet introducerades i Norden för ca 1000 år sedan infördes adventsfasta. Det innebar att man skulle vara åter-
hållsam med mat och dryck och festligheter. Man skulle avstå från köttmat. Bröllop var förbjudna. Fastan var en förberedelse för den stora glädjehög-
tiden. Man skulle inte ta ut julen i förskott. Även efter 1500-talet, när vi övergick från katolicismen till protestantismen och fastan som en följd därav försvann, har advent varit en tid av stillhet. Allt bullrande och stimmande arbete borde undvikas. Det var inte heller någon lämplig tid att påbörja viktiga saker. Det fanns en folklig föreställning om att ordet advent, antagligen på grund av den språkliga likheten, hade ett samband med väntan.

Julförberedelser i mängd
Idag kan man säga att julförberedelserna accelererar under advent. Under advent ska julkort och önskelistor skrivas, julklappar inhandlas, julbrödet bakas och julmaten lagas. För att inte tala om alla julbord som ska ätas på restaurang och allt julpyssel som sker i adventsstjärnans sken. Och vi bjuder varandra på adventsglögg med pepparkakor och saffransbröd och julgodis. Vart tog stillheten vägen?

Adventsljusstaken
Den svenska adventsljusstakens historia börjar på 1870-talet med en adventsgran på Ersta diakonissanstalt i Stockholm. Förebilden hade hämtats från Kaiserwerths diakonissanstalt utanför Dusseldorf i Tyskland. I adventsgranen tändes sju ljus, ett för varje veckodag, under fyra söndagar. Sju barn fick gå fram och tända varsitt ljus och läsa ett bibelspråk.

På 1920 till 1930-talet konkurrerades adventsgranen ut av adventsljusstaken och adventskransen, en rund ljusstake klädd med lingonris, lummer eller annat grönt. Dessa ljusstakar hade fyra ljus. Adventsljusstaken förekommer numera i de flesta svenska hem men har inte någon tradition utomlands.

Den här texten hittade jag på Nordiska Museets hemsida och jag undrar också vart har stillheten tagit vägen?

Ställer vi för mycket krav på oss själva under dessa fyra veckor fram till jul? Hur gör du för att behålla balansen?

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-11-23 16:45 #1 av: Pagan

Tack för trevlig läsning Clary. Väldigt vacker och stämningsfull löpsedelbild oxå. Tänk att saker vi vant oss vid och trott alltid funnits där/sett likadant ut egentligen är ganska "nya" traditioner. Ska skriva ut denna så barnen får läsa oxå.

Får be att få återkomma när det gäller var stillheten tagit vägen - får fundera lite på det.

Anmäl
2010-11-23 17:42 #2 av: szirius

Du ställer en fråga som iaf inte jag kan svara påTyst, hur man gör för att hålla balansen under denna tid....Jag har två födelsedagar i familjen också.Plus att det är extra mkt att göra på jobbet, jobbar över minst en timme om dagen...måste tyvärr. Just nu önskar jag mig ett par extra händer - minst.Flört

Men mitt tips , som jag själv alltid påminner mig om är : det går att ta små pauser överallt!

Att inte köra på som ett ånglok och tänka " SEDAN ska jag vila", utan ta fem minuter då och då, även om det bara är fem minuter. Jag sätter mig i fåtöljen, tänder ett ljus, ser till att ingen stör, tittar på lågan och andas djupa andetag och tänker vackra tankar, tackar för det jag har, tackar för min kropp, för alla jag älskar osv.Och så sitter jag så tills den varma känslan hittar in i hjärtat. Sedan är jag påfylld igen och kan ta tag i kvällens sysslor med större frid.

Jag både börjar och slutar dagen med bön, för mig hjälper det mig att känna att det finns ett "band" som håller ihop även den mest stressiga dagen.

Stressen handlar ju framför allt om att man matar sig själv med TANKAR OM MÅSTEN, man ältar konstant allt som ska göras, inte konstigt att man blir tokigTyst.Ofta ligger det höga krav bakom, man vill ha fint, man vill ha ordnat, man vill ha koll, man vill vara i tid med allt osv.osv.

För mig är maten den största faktorn, jag tycker varken om att laga mat eller baka faktisktOskyldig, likväl vill jag ju självklart att det ska finnas lussebullar o jultårta och godsaker o god mat till jul.

Igår sa jag prompt till maken att vi ska göra allt TILLSAMMANS i år.Han var absolut med, så nu känns det lite bättre iaf...Flört

Anmäl
2010-11-24 15:35 #3 av: szirius

Ingen annan som vill svara på frågan som ställs: hur gör Du för att behålla balansen denna tid?Glad

 

de sista dagarna har jag insett att jag ju faktiskt kan be om mer HJÄLP. Det är svårt för mig av nån anledning, biter lätt ihop och blir lite bitter i stället.Bara en dum ovana, för jag har en jättesnäll man, som gärna hjälper - bara jag säger till. ( att han sedan tycker att han har dammsugit när han har dragit 3 ggr på mattan är en annan femmaFlört).

 

Så nu har jag stuvat in minst 5 säckar med sopsorteringsgrejer( plast, glas, papper) som HAN får tömma på väg hem från träningen.Yes!

Anmäl
2012-12-02 23:27 #4 av: Torahzen

Jag puffar om advent.

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2012-12-16 00:18 #5 av: MissInAction

Alldeles för mycket krav! Det har blivit en väldigt kommersiell högtid och kraven kommer ju som bekant oftast utifrån, från olika medier. Jag tror att många skulle vara lyckligare av att ta det lugnare och försöka mindre. Förväntningarna är ofta stora. 

Advent, det har aldrig varit något som jag firat speciellt. Aldrig lagt in något budskap i det. Lucia har jag naturligtvis firat med skola och körer och allt det där. Och man har tänt ljus på advent. 

Den där balansen har det varit lite si och så med för min del. Vissa år har jag känt mig så stressad över att hitta julklappar, och andra år har jag varit stressad över att jag inte haft råd att köpa julklappar. DÄR har min obalans legat Tungan ute Men utöver det har jag hållt mig rätt så lugn. Jag har ju oftast kommit "hem" till jul, så mina förberedelser har ändå varit minimala.

Nuför tiden bakar jag, gör pepparkaksdeg själv och lussekatter och knäck. Tycker det är mysigt och ser till att njuta och känna glädje i stunden som jag gör det Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-12-16 14:24 #6 av: Torahzen

Jag har inte riktigt koll på om jag köpt de julklappar jag tänkt, men det är något till alla så det blir säkert bra. De vet ju inte om vad de inte får...

Själv har jag lyckats njuta idag med pepparkaksbakning. Jag vet inte hur många år det var sedan sist, men det var väl när jag bodde hemma.

Jag och lillan bakade, pappa spelade lite julmusik på gitarr när vi inte lyssnade på jul-CD. Kakorna blev "lagom hemgjorda" både till from och färg. Nu ska jag göra lussekatter.

Jag gillar egentligen att baka, men jag brukar låta bli, för jag hinner ju äta upp allting innan det kommer någon på besök!

Julkorten är klara och postade, de sista paketen slår jag in i kväll och postar imorgon. Skinkan blir griljerad till helgen och nästan all julmat är inköpt. Lite mer julstäd blir det nästa helg också.

Ingen jäkt, bara mys!

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2012-12-16 18:13 #7 av: MissInAction

#6
Haha! Hinner ju äta upp allting innan det kommer någon på besök! Kyss
Ja det problemet har jag med, kan jag säga. Men så brukar jag alltid tänka att jag bakar för mig själv, eller för mig och sambon. Så jag får väl skylla mig själv Tungan ute


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-12-16 18:18 #8 av: Torahzen

Tja, om jag har bjudit in någon så bakar jag samma dag. Men tanken på att baka och frysa in för att ha utifall att - glöm det! Tungan ute

(Jag är ett kakmonster och älskar kladdkaka)

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2012-12-16 19:18 #9 av: MissInAction

ÅH kladdkaka!!! ♥ Det har jag inte gjort på länge nu. Men jag har bakat både pepparkakor, från grunden såklart, och lussekatter i veckan så jag tror jag klarar mig till nästa år Skrattande


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-12-16 20:39 #10 av: Torahzen

Kan du verkligen spara kakor så länge? Det skulle inte jag kunna. Nu sitter jag och mumsar färska lussebullar. MUMS!

Det kan bli mer bakning nästa helg, det beror på vädret.

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2012-12-16 21:14 #11 av: MissInAction

Hm jag tror de! Det blev sex-sju plåtar Skrattande
Och jag åker bort över jul, hehe... så jag räknar med att det finns några kvar när jag kommer hem igen!

Så detta med adventsfasta får jag säga är väldigt långt borta. Jag visste faktiskt inte om att det var någon fasteperiod! Eller så har jag förträngt det. Däremot så sjungs det ju om fasta mellan jul och påsk Tungan ute


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-12-16 21:47 #12 av: Torahzen

Jag följer inte heller tradiotionen med fasta. Fast jag borde nog ta fasta på det!

Tungan ute

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.