Filosofi

Energierna bland dina saker

2009-05-15 21:10 #0 av: Tuva-Lena

Ja, hur är det ställt med dom? Känner du av några energier hemma hos dig, eller tillhör du dem som ser det som säkrast att "stänga av"?

 Allt vi omger oss med avger qi. Qi kan man enklast översätta med livskraft eller livsande, i väst skulle vi kunna kalla det för livsgnista också. Qi kraften finns i den allra minsta cell, i dina organ, ja hela din kropp genomströmmas av qi för att den skall kunna upprätthålla de livsnödvändiga funktionerna. Vårt hem genomströmmas av qi, samhällen gör det, naturen och hela universum är ett koncentrat av enorm livskraft.

Qi består av en negativ kraft, yin - och en positiv, yang. När det råder balans mellan dessa båda motkrafter så får vi ett balanserat qi, vilket i sin tur ger oss hälsa, framgång och lycka i livet. Detsamma gäller för ditt hem..

När Qi flödar fritt i hemmet så mår vi bra. Vi känner oss fyllda av energi, och den positiva effekten på vår kropp och vårt psyke låter inte heller vänta på sig. Det är därför väldigt viktigt att vi inte blockerar Qi kraften med en massa onödig bråte där vi vistas.

För att Qi skall kunna flöda fritt hemma hos oss så måste vi hjälpa den på traven lite, framför allt så skall vi se till att inte låta en massa prylar ligga framme. Onödiga grejer som ligger utspridda lite här och där påverkar oss omedvetet och skapar ett osynligt kaos inom oss, qi kraften är antingen för stark eller för svag.

Allting omkring dig, i synnerhet i din hemmiljö, speglar ditt inre jag. Genom att förändra ditt hem förändrar du också möjligheterna i ditt eget liv. Att avlägsna hindren för ett harmoniskt energiflöde i din bostad skapar större harmoni i ditt liv och ger utrymme för nya möjligheter att komma in i ditt liv.

Du är förbunden med allt du äger genom små energitrådar. När ditt hem är fyllt med saker som du älskar och använder blir det en fantastisk källa till stöd och kraft för dig. Röra och överflödiga prylar å andra sidan drar ner din energi, och ju längre du har dem kvar desto mer påverkar de dig.

När du gör dig av med allting som inte har någon verklig mening eller innebörd för dig, känner du dig bokstavligen lättare till kropp, psyke och själ. Överdriven prydlighet är inte heller att föredra. Ett hem som är alltför ordentligt, där allting är perfekt och står på sin rätta plats, är energimässigt sterilt och kan vara ett lika stort problem som ett hem som liknar en soptipp.

Ditt hem är en bild av det som pågår inom dig, så om du är stökig på utsidan finns det en motsvarande oordning även på insidan. Genom att städa upp i det yttre börjar också det inre att falla på plats.

Bl a ur "Rensa i röran med feng shui" av Karen Kingston

 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-15 21:47 #1 av: Clary

Jag läste någonstans om en man som var deprimerad och sökte hjälp. Av någon anledning frågade den personen hur det såg ut i hans byrålådor. Naturligtvis tyckte han att det var en konstig fråga, vad hade hans depression med byrålådorna att göra? Han svarade dock att jo, de var ganska röriga, hade inte rensat där på länge. Rådet han fick var att gå hem och rensa byrån, kasta allt som han inte använde och sedan ringa tillbaka när det var gjort. Han gjorde så och kunde då tala om att han faktiskt mådde mycket bättre just då.

Han fortsatte sedan i lugn takt att rensa ur allt som inte hörde hemma i den verklighet han levde i idag, gamla minnen som inte var helt positiva, trasiga saker och sånt han faktiskt inte använde och i samma takt försvann hans depression.

Visst är det en härlig historia Flört och naturligtvis var personen han rådfrågade inne på Feng Shui linjen.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-05-15 21:55 #2 av: JohannaMax

Älskar såna här artiklar!! Mer, mer!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-05-15 21:56 #3 av: [Chakra]

Mycket läsvärt här!

Det ligger nog mycket i det du skriver om Clary!

Läste någonstans att...om man har mycket/ställer på golvet ex böcker och saker så är det ofta människor som inte mår så bra som gör så.

Ställer man saker högt upp får man ofta huvudvärk; alltså över huvudhöjd.

"Lev inte livet för seriöst utan våga ta ut svängarna"

rak,

men hon hittar på alla möjliga konster.” – Predikaren 7:30

                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                              
Anmäl
2009-05-15 22:08 #4 av: Clary

 Tänk på allt som stuvas upp på vinden (om man har en sådan), det brukar vara en massa "vet inte var jag ska göra av detta" saker och likadant i källare. Det är ju därför det är så viktigt att röja runt överallt Flört 

Och som Tuvan skriver, stökig utsida - stökig insida så helt klart tror jag att man kan koppla det till hur man mår.

Kommer inte ihåg om vi tagit upp detta med fotografier. De man ska spara är där personerna ser lyckliga ut och naturligtvis lyckliga tillfällen, de andra får hamna i runda arkivet. Tänkte på det när jag hittade fotografier från min morfars begravning, det var ju inget lyckligt tillfälle alltså fick de korten gå. Bra mycket bättre är det foto där han levde och var glad på.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-05-15 23:33 #5 av: piri-piri

Jag läste eller hörde någon gång för länge sedan att det i ens inre ser ut som det gör i ens skåp och lådor. Så att städa byrålådan vid oro och nedstämdhet kanske inte är så dumt. Men man ska inte ha allt för nitisk ordning för då skulle det betyda ett stort kontrollbehov, så lagom av allt......

Anmäl
2009-05-15 23:53 #6 av: Tuva-Lena

Ja ni, jag är inne på samma sak. Jag har ju röjt runt här under våren och även om jag inte mådde dåligt innan jag började, så tycker jag ändå att jag har blivit en frimodigare person efter rensningen, känns lättare att stå upp för mig själv t ex, när jag tycker att folk trampat mig på tårna.

Kan det vara så tror ni, att genom att släga allt gammalt onödigt, som kanske har tyngt ner en, så får man styrkan att hävda sig själv också..? För mig känns det nästan så, känner inte riktigt igen mig, fast på ett positivt sätt. Känner mig kort o gott starkare. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-15 23:59 #7 av: Tuva-Lena

Apropå negativa fotografier. Min sambo fotade vår älskade hund sedan vi hade avlivat den hos veterinären. Redan då han gjorde det så kände jag att det inte var rätt, men sedan vi började utforska feng shuins principer här på forumet så har jag dessutom slängt dem. Dom bilderna skapar bara en inre sorg i mig, så varför behålla sånt? Tanken var förstås att han ville ha ett minne kvar av vår fina hund, men det blev fel ändå.. Gråter

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-19 11:42 #8 av: Hoppfull

#6 Jag är övertygad om att rensning bland saker automatiskt för med sig rening och rensning bland våra känslor. Det handlar väl om att släppa taget... kan man släppa taget så blir man frimodigare tror jag, för det är kontrollen och behov av kontroll som hindrar oss. Så ju mer vi släpper taget ju friare blir vi att leva efter vårt innersta tror jag.

Anmäl
2009-05-19 20:02 #9 av: JohannaMax

#8 Håller helt med dig!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-05-20 15:21 #10 av: szirius

om det är fler än jag som är lite känsliga vad gäller energier, kan jag komma med rådet att ta det lugnt vid uppeldning av saker.Jag eldade upp en hög med gamla dagböcker förra året - och oj, vad mkt energier det släpptes loss, det blev för mkt för mig, jag mådde dåligt.Efter ett tag lugnade det ner sig, men numera tar jag lite pö pm pö i stället för att göra såna stora eldceremonier...( det handlade om flera års skrivande...).

Jag tycker om eldceremonier, det är ett sånt tydlig renande, en transformation som sker, det är lätt att känna symboliken då, att man lämnar något och går vidare.Men nu tar jag lite i taget, efter den upplevelsenTungan ute.Försöker faktiskt göra "bokslut" varje månad, skriver ner saker jag vill lämna bakom mig och eldar upp.( detta ligger mer på gränsen till häxa/druid -sajterna..men för mig hör det ju ihop med energier som feng shui också handlar om...)Detta har iaf hjälpt mig oerhört att kunna släppa det förflutna hela tiden, inte hänga upp mig på saker och leva mer i nuet.Glad

Anmäl
2009-05-20 16:40 #11 av: PiteCarina

#10 Jag börjar förstå mer och mer att jag har svårt att släppa det förflutna. Att bränna upp, eller överhuvudtaget kasta mina dagböcker som jag skrev mellan 8-17 års ålder, har inte ens funnits i min tankevärld! Det kan ju vara roligt att ha kvar och läsa i senare, har jag tänkt. Men är det egentligen så roligt? Trots en bra uppväxt, så hade jag ingen direkt lycklig barn- och ungdomstid. Blir dessutom besvärad då jag läser, hur pinsamt omogen jag var.

Anmäl
2009-05-20 19:57 #12 av: Clary

#10 Eldningscermonin är nog ett av de kraftfullaste sätten att rena sig med och effektivt men som du säger man får ta det lite försiktigt. Att ta det pö om pö speciellt när det är så påtagliga saker som ens dagböcker är ett bra råd.

#11 Ja nog sjutton är det lätt pinsamt att läsa en del av gamla dagböcker. Ta bara de där när man var så vansinnigt kär och föremålen växlade snabbt Skäms Tack o lov så finns de inte längre kvar, tänk bara om ungarna hade fått fatt på dem, jösses!!! Men allvarligt talat så finns det en hel del att göra sig av med och när vi pratar eldcermoni så är det perfekt att skriva av sig och sedan bränna brevet oavsett vad det gäller.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-05-22 01:05 #13 av: Tuva-Lena

#10 Vilket bra råd szirius! Det skall jag också börja med!

Men jag måste erkänna att jag ler och skrattar högt när jag läser ur mina gamla skolböcker - vilka uppsatser! Så dom sparar jag nog. Det ligger någonting oskuldsfullt och oförstört i dom berättelserna, coh trots att inte alltid barndomen var lycklig så finns det en enorm framtidstro och optimism mellan raderna. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-22 10:35 #14 av: szirius

Jag gör så att jag läser igenom böckerna, ringar in det som är positivt, som jag blir glad eller upplyft av att läsa- där jag fått nån insikt om något.Det skriver jag sedan ner och sparar, och så eldar jag upp resten( dvs allt ältande haha)Det är som att jag helar det förflutna då..." skriv det goda i sten, det onda i snön" finns det ju ett ordspråk som säger.Glad.Jag tar med mig insikterna och lärdomarna, men lämnar resten.

Anmäl
2009-05-23 00:51 #15 av: Tuva-Lena

Du verkar vara en klok tös szirius , och det där ordspråket kan inte bli sannare.

På något sätt så tänker jag ändå, att kankske tappar jag känslan av det jag skrev just i den stunden, om jag skriver om det nu i vuxen ålder..? och då är jag rädd att det tappar sitt budskap. Vad tror du om det? Energierna, om man nu skall använda det uttrycket, som jag sände ut när jag skrev ner mina uppsatser är jag rädd går förlorade om jag skriver ner samma sak nu s a s.. Låter det tokigt? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-23 01:20 #16 av: Hennum

jag känner inget behov av att slänga gamla dagböcker, det är kul att läsa dom. och så känns det skönt att inse att man faktist har utvecklats. för ibland undar jag om jag verkligen har ändrat på mig de senaste 5 åren.

Men din idé szirius  verkade bra tycker jag... att spara det som är bra. det ska jag komma ihåg till längre fram i tiden, men än så länge vill jag ha dem kvar.

det märks tydligt här nu att jag mår dåligt, men med tanke på min livssituation just nu så SKA jag må dåligt, och tänker därför inte försöka göra något åt det. att rensa är svårt och jag har viktigare saker att göra nu. även om det är skönt att få väck det värsta ibland.

Anmäl
2009-06-08 00:12 #17 av: Crowone

Jag älskar den här artikeln!!! Kram på dig Tuva-lena för den.

Det här är precis vad jag gått efter när jag flyttat, vilket jag gjort 5 ggr sen -05. Gissa om jag tyckt det varit skönt att slänga allt sånt där som man kånkat runt på helt i onödan.

Det är banne mig bara en enda ynka gång jag ångrat ett "släng" och det var en mässingkruka handgjord från Indien som jag ångrade.

Tänk bara på allt sånt där som släkten prackat på en....en träkruka från Göinge...men hallå?? Vad ska jag med den till? Det var mormor som gillade den och hade positiv energi från den - inte jag!

Älskar och rensa och planera om för bättre ordning i hemmet, men jag är ack så slö på att starta, haha!

Men känslan efter att ha rensat klart är djupt tillfredställande!!  Glad

Anmäl
2009-06-08 00:22 #18 av: Tuva-Lena

Tack Crowone! Glad Och tack för ett underhållande inlägg! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-06-22 15:04 #19 av: pkwe

Jag har otroligt svårt att slänga bort saker. Är en riktig hamster kan man säga. Sen har jag ett mycket märkligt sinne för att veta precis var allt ligger. Det spelar ingen roll hur stökigt vi har det, jag vet precis i vilket skrymsle det ena eller andra ligger. Men hur mår man då när hjärnan hela tiden uppehåller sig med att kataogisera koordinaterna för alla ens tillhörigheter?

Underbart att läsa alla era inlägg. Synnerligen inspirerande. Beslutet att rensa upp 'mitt liv' tog jag för ett halvår sedan när jag insåg att fyriostrecket närmade sig. Jag upplever att jag är på väg in i en ny livsfas och planerar att använda energin som jag upplever att denna födelsedag har. Bort med det jag inte aktivt väljer att behålla (som tex min man och mina barn). Det kommer att bli svårt men jag är helt övertygad om att jag får 'ett nytt liv' som belöning för mödan. På det sjätte gäller det... 4 juli smäller det!!

Anmäl
2009-06-23 00:29 #20 av: Tuva-Lena

#19 Det låter som en bra början. Flört Har du läst våra tidigare artiklar, så ser du att du kan börja med att rensa bort allt sånt som inte ger dig någon glädje, eller tillför dig någon positiv känsla. Framför allt kan du börja med att rensa bort allt som ger dig negativa känslor - det är lättast. Lycka till! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-06-23 01:09 #21 av: pkwe

#20

Tackar. Jag får nog just lägga band på känslorna och rasta dom någon annan stans när sopsäckarna kommer fram. Det är mitt rationella jag som får fixa röjandet annars hamnar grejerna bara på en annan plats... som vanligt.

Anmäl
2009-06-23 15:12 #22 av: Tuva-Lena

#20 Känner igen det där du.. he he, alltför väl.. Flört man får liksom stålsätta sig innan. Cool

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-07-04 20:51 #23 av: Hickory

lägenheten jag bor i blir en helt annan känsla i när jag städat. det handlar inte bara om fräschör utan känslan av tyngd försvinner och allt känns lättare hemma.

det är även underbart att slänga saker tycker jag =)

det är så skönt att gå igenom lådor och skåp och göra sig av med bråte man ändå aldrig har framme.

jag har aldrig varit intresserad av feng shui men måste hålla med gulingarna om att något händer på energi planet när man städar och rensar ut. gulingarna har alltid varit smarta, har en väldigt framskriden kultur mot oss vitingar. tycker jag =)

för mig har det alltid varit "meditativt" att rensa ut, inte visste jag att det var feng shui jag höll på med =)

min bror är motsattsen...han är en samlare. han kan inte göra sig av med något. kanske därför jag gillar att slänga saker =)

 

 

Anmäl
2009-08-13 03:17 #24 av: [Jeremina]

Mycket intressant och tänkvärt för många..jag måste ha ordning hemma och färger samt många växter för att må bra!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.