Kropp & Själ

Eteriska oljor-Vad ska jag välja

2009-05-18 09:31 #0 av: Clary

Det finns många olika eteriska oljor, rena eller färdigblandade, och här kommer lite förslag på användningsområden.

Vi startar i barnkammaren denna gång.

Barn brukar tycka om blodapelsin, citrusdofter, kamomill, kanel, lavendel, ros, rosenträ och vanilj. För att skapa en skön avslappnande miljö för en bra sömn, pröva att förånga i aromalampan 3 droppar lavendel och 2 droppar kamomill, lugnande och avslappnande.  Är det förkylningstider kan man använda 5 droppar av bergtall, cajuput, citron, eukalyptus, niaouli eller ädelgran, antingen en av oljorna eller blandat.

När du väntar gäster kan en blandning av 3 droppar bergamott, 3 droppar blodapelsin, 1 droppe kanel och 2 droppar geranium skapa en skön stämning. Du kan också ta 3 bergamott, 3 rosenträ, 2 muskatellsalvia och 2 mandarin.

I sovrummet när man vill ha lite småmysigt så kan du använda 4 droppar ylang-ylang, 2 sandelträ, 1 jasmin och 1 vanilj eller 3 neroli, 2 bergamott, 2 ros och 1 turberos. För extra kärleksglöd, 4 geranium, 2 kardemumma, 1 peppar och en vanilj.

En riktigt bra luftrenare blir det om du blandar 5 citrongräs, 3 salvia och 2 bergtall.

För avkoppling kan 4 lavendel, 4 rosenträ och 2 geranium vara till hjälp.

På jobbet kan det också behövas hjälp av dofter, Om arbetslusten börjar sina är muskatellsalvia, bergamott och mandarin en bra blandning.

Doseringen i aromalampan är 7-10 droppar, använder du aromasten beror det lite på storleken 5-10 stycken. I sprayflaskan 10-15 droppar. Vad man kan tänka på är att citrusdofterna är flyktigare och där kan det behövas fler än av de som är doftintensiva som kanel, ylang-ylang. Det allra bästa är naturligtvis att prova dig fram till en styrka som passar dig. Sprayflaskan kan du inte bara använda för att fräscha upp luften inne med utan spraya lite på tvätten när det är dags att stryka.

Det finns också färdiga blandningar att köpa. Vissa av dem är riktigt bra och där framgår det oftast av namnet vad de är avsedda för.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-05-18 20:12 #1 av: JohannaMax

Tack för mer intressant läsning! Nu blir det att skaffa brännare till barnens rum med. Nu ska jag ju vara hemma från jobbet ett tag men sen blir det att skaffa en dit med! Muskatellsalvia, bergamott o mandarin krävs det mycket av där imellanåt...

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-05-19 00:46 #2 av: Tuva-Lena

Vad spännande Clary! Jag måtte va väldans barnslig jag, för jag gillar apelsin, mandarindofter och sedan lavendel förstås. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-19 11:39 #3 av: Hoppfull

Jag älskar citrusdofterna jag med! Men jag måste fråga, har ni alla dessa doftoljor hemma? Oskyldig Jag har en... citron Tyst

Anmäl
2009-05-19 12:10 #4 av: Clary

Blir lite dyrt om man ska ha alla hemma även om jag skulle vilja ha det. Ett par tre stycken att börja med kan vara bra. Citrusdofterna är härliga och uppiggande så de är inte fel att börja med, passar in på mycket. Lavendel är också en som är användbar till mycket. Förhoppningsvis kommer det in mer om oljorna ikväll om tiden räcker och jag inte däckat för i dag är det tungt men jobbet kallar......

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-05-19 12:18 #5 av: Hoppfull

Ta hand om dig vännen!

Kram!

Anmäl
2009-05-19 12:19 #6 av: Clary

Tack goa Hoppis, petat i mig lite indisk medicin så att frossan ska ge sig iaf.

Kramis

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-05-19 12:22 #7 av: Hoppfull

Men usch, är du på väg att bli sjuk?

Anmäl
2009-05-19 19:39 #8 av: Clary

#7 Ja nåt är det som är fel men tabletterna fixar så jag står på benen Flört är nog ingen större fara men gillar inte frossan.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-05-20 15:09 #9 av: szirius

#8 hoppas att du kryat på dig!Kyss

Jag har en weledaolja med lavendel, som jag brukar massera min sons fötter o tinningar med när han inte kan sova.Den går också att droppa i kvällsbadet.Tycker att det fungerar bra.Jag ääälskar lavendel.Ylang Ylang brukar jag använde i sovrummet...vid..hmm...kärleksstunderSkämsOskyldigTungan ute

kanel och vanilj är andra jag tycker om, men endast små doser, blir det för starkt får jag huvudvärk...

citrusdofter har jag faktiskt aldrig provat - kanske dags?Glad

 

Anmäl
2009-05-21 23:16 #10 av: [Hellas]

#9 Ylang Ylang........det lät spännande, kanske man ska testaCool

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.