Filosofi

Wabi Sabi

2009-04-05 14:13 #0 av: Clary

En japansk filosofi som mycket väl går att kombinera med Feng Shui och bra för er som fått uppfattningen att man måste kasta allt gammalt!

Huvuddragen inom den Wabi Sabiska filosofin är sättet att tänka och förhålla sig till sin omvärld. Enkelhet och minimalism, förmågan att uppskatta det vackra i använda föremål. Det handlar om konsten att vara nöjd och uppskatta det man har, se skönheten i de saker man omger sig med.

I ett Wabi Sabi hem finns bara saker som är hela, användbara och älskade. Noga utvalda saker som kan ha en historia att berätta. Det är inte heller överbelamrat med saker utan man ställer hellre undan en del för att kunna skifta om, gärna i samband med årstidsväxlingarna, så gör vi ju till jul, påsk osv.

Det är också naturmaterial, gärna handgjorda saker, som prioriteras. Att vänta tills den prylen som du verkligen vill ha och har råd med dyker upp hör också till Wabi Sabi tänkandet. Konsumtion är oftast bara lycka för stunden bättre att satsa på sådant som du verkligen vill ha och behöver.

Det samma som för Feng Shui gäller när det gäller att rensa ut och vårda det som blir kvar samt en ny sak in en gammal bort.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-04-05 20:07 #1 av: Hennum

Ja, det låter som en bra grej. Jag tycker inte om all överdriven konsumtion och onödigt slit och släng.

Anmäl
2009-04-06 00:43 #2 av: Tuva-Lena

Samma här Hennum. Jag har ju "rensat" på vinden ett antal dagar, men fy vad svårt det är att slänga helt riktiga saker - kan inte! Däremot så försökte jag känna efter om sakerna väckte någon känsla hos mig, och då gick jag på den istället. Så, fortfarande står en massa saker kvar på vinden, helt riktiga men saker som jag blir glad av. Sparade till och med pappas gamla pipor, med tobakspaket och allt! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-04-06 12:55 #3 av: Hoppfull

Enkelhet och minimalism är mina två bästisar Glad

Anmäl
2009-04-06 13:36 #4 av: PiteCarina

Wabi sabi måste jag ha i bakhuvudet när loppissäsongen startar i slutet av maj! Känner igen det där med "lycka för stunden"! Skäms

Anmäl
2009-04-06 13:45 #5 av: Clary

#4 Å så var det det där med en sak in, en sak ut Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-04-06 13:52 #6 av: PiteCarina

#5 Ja, det var ju det! Flört 

Men nu håller jag ju på att rensa för fullt! Det blir nog att fara med en sopsäck och tre kassar med leksaker till "Röda Korset" idag! Min dotter har varit duktig i helgen på att göra sig av med saker! Glad 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.