Inredningstips

Välj rätt gardiner

2009-03-05 01:21 #0 av: Tuva-Lena

Gardiner är ljus- och ljuddämpande och skapar dessutom hemtrevnad. När du väljer gardiner bör du utgå från ditt fönster och vilken funktion gardinen ska ha.

 Innan du väljer gardin, börja med att fundera över hur rummet ser ut. Är rummet inrett med mycket mönster är det oftast snyggast med enfärgade gardiner. Genom att matcha gardinerna med andra textilier i rummet förhöjer du effekten och skapar en känsla av enhet.

Hur ser fönstret ut?

Har du ett litet eller stort fönster? Smalt eller brett? Sitter det högt upp eller långt ned? Fundera på vilken effekt du vill uppnå med dina gardiner. Vill du att fönstret ska se större eller mindre ut? Har du en utsikt du vill framhäva eller dölja? Ska gardinerna kunna dras för?

Välj gardin efter funktion

Vill du stänga ute ljuset är det bra att välja ett tjockt tyg eller en mörkläggande rullgardin. Tjockt tyg ger dessutom bättre ljuddämpning. Vill du ha in mycket ljus bör du istället välja ett tunnare tyg. Har du behov av att växla ljusinsläpp ofta är en lamellgardin eller en plisségardin en bra idé. Om fönstret sitter högt upp är det mest praktiskt att använda lamellgardin eller hissgardin. I badrum är det svårt att ha gardiner med mycket tyg. Där är det därför en god idé att ha en plisségardin, rullgardin eller persienn.

Gardinen Isblomma, Gripsholm.

Olika tyger ger olika intryck

Stora mönster på gardinerna kan göra att fönstret ser mindre ut medan småmönstrat har motsatt effekt. Tunna gardiner med små eller inga mönster kan vara bredare då det inte gör något om de veckar sig. Långrandiga gardiner gör att små fönster känns längre, vilket är extra bra om rummet har lågt i tak. Vill du ha raka längder kan du med fördel använda dig av ett tjockt tyg.
Ett alternativ till tjocka tyger är lager på lager. Genom att blanda olika material blir effekten större. En extra dramatisk effekt får du med riktigt långa gardiner som släpar i golvet.

Källa: www.alltombostad.se

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-07 00:27 #1 av: Soffe

Tack för tips! Jag har en mönstrad soffa, så jag brukar ta hänsyn till att gardinen ska passa till den oxå.. Är jag konstig? ;-)

Anmäl
2009-03-07 00:48 #2 av: [Hellas]

Hej Soffe, självklart är du inte konstig, man måste ju försöka se till helheten och för min del så handlar det ju både om fönster, ljusinsläpp + det möblemang och de mattor man använder.
Dessutom kanske man ibland även byter ut ljusen så att färgen på ljusen passar in i det övriga.

Anmäl
2009-03-07 00:56 #3 av: Tuva-Lena

#1 Nej, jag tycker din tankegång är helt riktig Soffe, kanske om du då försöker att få gardinerna i samma färgskala som soffan så att det inte blir för rörigt. Mönstrade gardiner är dessutom väldigt snyggt om du har enfärgade väggar, det ger mer liv åt rummet. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-07 09:40 #4 av: Soffe

#2 Tack :-) Håller med om att det ska ses till helheten i själva rummet..

#3 Jag har mönstrad soffa och enfärgad tapet som är lite mönstrad men i ungefär samma färg, lite svårt o förklara.. Men som jag har det nu passar gardinen bäst till tapeten, de olika färgerna i gardinen färgerna passar ändå till soffan.. Låter nog rörig min beskrivning :-/ Men jag är sugen på ny gardin nu känner jag, får se vad jag kan hitta framåt i vår..

Anmäl
2009-03-08 00:56 #5 av: Tuva-Lena

#4 Ta gärna kort och visa!  Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-08 09:20 #6 av: Soffe

Får se :-)

Anmäl