Trädgård

Hur skapar man Feng Shui i trädgården?

2009-03-05 12:00 #0 av: Clary

En typisk Feng Shui-trädgård består utav flera olika komponenter som alla samspelar. Man strävar efter balans mellan Yin och Yang liksom mellan de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten.Målet med att använda sig utav Feng Shui i trädgården är att skapa en trygg och trivsam plats där livsenergin Chi pulserar harmoniskt.

Motsatserna är en del av livets tjusning. I de vackraste rabatterna kontrasterar ljust mot mörkt, högt mot lågt och mjukt mot spretigt. En solig trädgård behöver skuggande växtlighet och en fyrkantig tomt mjukas upp av rundade rabatter. Inom Feng Shui så kallar man detta balansen mellan Yin och Yang. Yin är det feminina som kännetecknas av runda former, vatten och mörkgröna lugna färger medan Yang är der maskulina kraftfulla ljuset, resningen och de sprakande färgerna.
De fem elementen
De fem elementen är jord, metall, vatten, eld och trä. Det är viktigt att dessa element är i balans för att vi ska känna harmoni. I våra svenska trädgårdar är det vanligt att trä dominerar vilket inte är så konstigt eftersom att all växtlighet hör hit. Man räknar även in saker gjort av trä, pelarlika former samt gröna och mellanblå färger. Denna dominans leder i många fall till en obalans mellan elementen som ogynnsam och som hindrar oss från att känna harmoni.
I det här fallet behöver vi föra in mer metall och vatten för att skapa balans. Det kan man tillexempel göra genom att föra in saker gjord av metall, runda former och valv, stenar samt färger i vitt och pastell, det förstärker metallelementet. Använd också fria, asymmetriska former, vatten i alla former, speglar och kristaller samt accentfärger i mörka toner och svart, för att balansera upp vattenelementet.
Färger
Vi ser inte bara färger med ögonen utan tar också in deras vibrationer med huden.
Inom Feng Shui tar man gärna efter de färgställningar som finns i naturen. Där hittar vi sällan stora mängder av rött. Den används istället som accentfärg. I Kina har färgerna starka symbolvärden och man planterar gärna röda blommor vid entrén för att nå framgång i livet.
Olika färger passar oss i olika skeden av livet. En stressad och utmattad människa behöver mycket skugga och anspråkslösa växter i lugna färger som blått och grönt. Pensionären som vill ha mer fart i livet kanske hellre planterar färgsprakande tagetes och ringblommor och stärker Chi med att mata fåglarna.

Symboler
Symboler används mycket i Feng Shui-trädgårdar. Förutom färger ser man även symbolik i siffror och djur. Siffran åtta står för rikedom och guldfisken för välstånd. Men de österländska symbolerna känns ofta främmande. Det viktiga är att vi omger oss med saker som vi tycker om. Skapa gärna egna symboler. Plantera en växt för en vän eller tänd en marschall när du saknar någon. En symbolhandling kan också vara att göra sig av med skräp och sådant du inte tycker om. Då lämnar du det gamla bakom dig.
Livsenergin Chi
Chi är själva livsenergin och den rör sig överallt omkring oss. När Chi pulserar harmoniskt i trädgården mår vi automatiskt bra i vårt inre, och vi känner en känsla av lugn och ro. För att Chi ska flöda harmoniskt är det viktigt att ge trädgården mjuka och naturtrogna former. Undvik spikraka gångar och kala husväggar, där har Chi en tendens till att istället rusa fram med väldig fart och komma ur balans, vilket påverkar oss negativt. Det är inte heller bra om Chi stagnerar. Det kan hända där skräp blir liggande eller vid sumpigt stillastående vatten. Rensa bort vissna växter, skräp och saker som inte hör hemma i trädgården. Se till att ordna ett vackert vattenarrangemang med friskt vatten och placera det vid entrén, låt gärna vattnet röra sig i riktning mot huset, det symboliserar rikedom och gynnar Chi. Djur är ytterligare ett gynnsamt inslag i Feng Shui trädgården samt föremål i rörelse.

Källa: Aftonbladet

 

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-03-05 13:06 #1 av: [Hellas]

Vad instressant, jag har ju bara en balkong och en liten altan men vad jag förstått så gäller väl samma principer fast i mindre format.

Ja nu är det snart dags att börja fixa med örterna, plantera om pelargoner och allt vad det nu kan vara.

Underbara tider är i antågan.

Anmäl
2009-03-05 13:16 #2 av: Clary

Det kommer mera.......Cool

Det är en underbar tid vi har framför oss nu  jag bara längtar efter att få sätta igång med blommorna

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-03-06 00:46 #3 av: Tuva-Lena

Mmm, jag blir så inspirerad av dina artiklar Clary, vill sätta igång direkt men jag får vänta tills snön är borta. Jag får börja med att så alla frön och drömma om våren så länge.. Oskyldig Tack för en jättefin artikel!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-06 21:26 #4 av: JohannaMax

Jag ska ge mig ut o gräva i rabarberlandet i morgon...bara det inte regnar

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-03-06 21:39 #5 av: [Hellas]

#4 Wow,  vilken värdsdel befinner du dig i *avundsjuk* är har vi tjäle i marken och att sätta ner spaden skulle innebära ryggskott och nyinköp av spade *fnissÄ

Anmäl
2009-03-06 21:52 #6 av: JohannaMax

#5 Risken är stor att det blr som du beskriver men det är värt ett försök!! hehe jag är ju så sugen på att grejja med allt! Inne står det lite still nu så jag får prova ute!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-03-07 09:11 #7 av: JohannaMax

Det blir att pyssla inne...det snöar i dag, suck...

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-03-07 09:14 #8 av: Clary

Då kan du ju kolla in alla fina växter som finns att köpa Flört och fixa ritningen på tomten! Visst är jag snäll som ordnar lite sysselsättning till dig Skrattande

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-03-07 09:22 #9 av: JohannaMax

Hehe!! Perfekt!!

Ska ut o mäta lite o försöka göra en snygg ritning! Hoppas jag hittar sladden till kameran i helgen annars får jag scanna in den på måndag när jag kommer till jobbet.

Måste kolla väderstrecken med, det blir klurigare...

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-03-09 23:48 #10 av: Tuva-Lena

Det var en fin idé Clary. Jga skall börja med att göra en ritning av tomten, eller tomten, jösses jag har 2 hektar! Tyst Men jag har börjat anlägga en liten köksträdgård på ena sidan av huset så ajg kan ju utgå därifrån till att börja med. Skulle vilja inhängna den, och rakt fram har grannen en såg där han sågar timmer - inte så roligt att stirra in i den när man sitter i trädgår'n... Obestämd Annrs är det en fint naturtomt med stora stenblock och björkar, rönnar och en lönn som jag har planterat själv. Sedan granskogen som tar vid ca 20 m bakom. Skall se vad jag kan hitta på.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-10 10:06 #11 av: Clary

#10 Det låter som en helt underbar tomt Flört av timmer kan man göra mycket och stenblock är också användbart, det kommer väl foton Glad

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-03-10 10:43 #12 av: Tuva-Lena

#11 Foton kommer men inte just nu - nu är det bara vitt överallt, utom sågen då som står där knalligt röd bakom husknuten. Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-12 23:07 #13 av: [Hellas]

Nu längtar jag på våren så jag blir knasig men det verkar som om ju mer man längtar dessto starkare blir Kung Bore och hans vinterlandskap.

Kram

Anmäl
2009-03-12 23:33 #14 av: Tuva-Lena

#13 Till helgen Hellas, då kommer våren! Det har dom lovat och nere hos dig skall ni få riktigt varmt, så det är bara att plocka fram spadarna och alla frön för nu är det alltså dags igen! Skrattande Kram tillbaks!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-13 23:04 #15 av: JohannaMax

Åh va roligt! Hoppas våren tittar förbi här med! Å stannar ett tag tills det blir dags för sommar...Inte mer vinter nu.

Hoppas jag har tid att vara ute nått i helgen, jag håller på att måla tvrummet sen ska jag till Ullared på måndag så ska vila lite inför all shopping...!

Nån som vet nån bra affär eller nått sevärt på vägen mellan Norrköping o Ullared?

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-03-14 01:12 #16 av: Tuva-Lena

#15 Tyvärr inte Johanna, då får du ta omvägen runt Sundsvall först. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-15 12:08 #17 av: JohannaMax

Haha!! Den "lilla" omvägen tar vi med ett kick i vår racersnabba Passat!!

Passaten är för övrig urstädad det värsta och nytvättad. Ja den var nytvättad för två timmar sen innan jag körde hem igen då...de har kört upp vår grusväg med gödseltunnor så den är bottenlös...Men så bra det känns att ha den tom och utan en massa saker nu!! Mycket lättare!! Jag är expert på att samla på mig saker i bilen men det ska bli ändrig på det nu!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-03-15 12:17 #18 av: [Hellas]

#14 Det var nog en annan helg de menade för här finns det ingen vårGråter.

Men jag har ändå börjat samla ihop tomma mjölkpaket, jag har köpt såjord och jag ska ta skott från lite krukväxter vilken dag som helst så visst känns det ändå som om det närmar sig :)

 

Anmäl
2010-01-27 10:45 #19 av: Clary

Ännu en artikel om trådgård att bli inspirerad av Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-01-27 19:18 #20 av: JohannaMax

Va bra! Jag ska börja skriva ner lite tror jag så jag inte glömmer vad jag planerar o vill göra.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-01-28 00:45 #21 av: Tuva-Lena

Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att det mesta är så dyrt till trädgården, utom dom växter man driver upp själv förstås. Tänk så många växter man skulle vilja testa, men priset är alltid det som får en att backa - man vet ju inte om dom klarar sig över vintern heller. Sedan alla tillbehör man skulle vilja pynta upp med, allt gör ett stort hål i plånboken. Rynkar på näsan För stort till o med, så det blir dom ettåriga växterna man få gå in för.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-01-28 01:02 #22 av: Tuva-Lena

Hmm, kanske man skulle satsa på en "stilren" trädgård..? Inte så mycket blommor men blommor som ger en speciell karaktär ändå..? Stenar, trä, gröna växter och en o annan färgklick som motvikt - vad tror ni om det? Och har man tid med det..? Tyst

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.