Färger

Feng Shui och färger

2009-01-22 01:09 #0 av: Tuva-Lena

Färger styr våra känslor, tankar och vår kropp. Du kanske har märkt att vissa färger får dig att känna på ett visst sätt. Fel färg på fel ställe kan kännas helt galet..

Rött:

Det här är en färg som är aktiv och utåtriktad. Den stimulerar mod, styrka, framgång och sexualitet. Det är en färg för dig som vill synas och märkas. Det gäller att inte "överdosera" rött, för det kan skapa aggressivitet. Var försiktig med alltför mycket rött i till exempel ett sovrum. Ett tips är att använda rött lika sparsamt som man ser rött i naturen.

Orange:

Orange är en färg som stärker och skapar entusiasm och glädje. En färg för förändring, utveckling och expansion. Den är perfekt för platser i hemmet där ni ska prata och umgås med varandra. Den är också idealisk i kök, eftersom den stimulerar aptiten. Färgen är mycket social, så har du svårt med alltför mycket social kontakt, ska du använda orange med försiktighet.

Gult:

Gult är en livgivande och solig färg som stimulerar våra tankar. Färgen står för klarsynthet, organisation, frihet, och harmoni. En person som klär sig i gult, markerar att hon eller han är öppen för nya kontakter. I hemmet passar det bra att använda gult i hallen, matrummet och köket.

Grönt:

Grönt är naturens och växtlighetens färg. Den har lugnande och rogivande egenskaper och vill du känna dig trygg och omhuldad, ska du omge dig med grönt. Grönt är också en läkande färg som stimulerar hälsan. Grönt har även blivit en symbolfärg för rikedom och välstånd. Så använd gärna grönt i rum där du vill stärka den känslan. Grönt passar inte i rum där du vill vara riktigt aktiv.

Blått:

Detta är en kall och inåtvänd färg. Med blått kan du söka din inre sanning och goda ideal. Lugn, stillhet och pålitlighet är andra egenskaper som blått lyfter fram. Blått är bra att använda i företagssammanhang, eftersom färgen signalerar stabilitet och framgång. Den blå färgen sägs också lindra smärta och uppmuntra sömn och vila. Den är därför perfekt i ett sovrum. Tänk bara på att den kan kyla av passioner, så lägg gärna till lite rött och rosa för den sakens skull.

Lila:

Lila och blått påminner om varandra vad gäller energier. Lila är också lugnande och färgen förknippas med intuition och ett medvetet sinne. Människor som älskar lila är ofta konstnärliga, inspirerande och artistiska. Du bör vara försiktig med att använda lila i ett helt rum. Satsa på lila för detaljer och på mindre ytor. Lila är en högtidlig, värdig och andlig färg som ofta används inom kyrkan.

Vitt:

Den rena och oskuldsfulla färgen. I traditionell feng shui symboliserar vitt döden, men det är inte så i vår del av världen. Här används den flitigt som en "grundfärg" för att lyfta fram tavlor, konst och andra färgstarka föremål. Använd gärna vitt i tak, eftersom den lyfter chi och får energin att sträva uppåt. Alltför mycket vitt kan dock bli sterilt, kallt och opersonligt. Det kan vara bättre med en gräddvit eller krämfärgad nyans av vitt, eftersom den ger en mjukare och behagligare känsla.

Svart:

Svart är en mystiskt och sensuell färg som ger ett stilla och tyst intryck. I vissa kulturer står svart för sorg, i andra för magi. Du ska inte inreda ett barnrum eller ett matrum i svart. För mycket svart gör att man känner sig sorgsen och dyster, men om du använder svart på rätt sätt i inredning, kan den ge häftiga och oväntade effekter.

Grått:

Det här är en dubbeltydig färg som till hälften består av vitt och till hälften av svart. Grått anses vara kompromissernas färg. Se upp med grått om du är en självkritisk person eller om du känner dig ensam. Grått kan förstärka dessa känslor.

Brunt:

Brunt är en naturlig färg som associeras med ursprung och tradition. I naturen blir det som dör brunt och därför kan färgen få oss att tänka på åldrande och död. Äldre människor ska därför undvika för mycket brunt. Se till att du använder rätt brun nyans (med en livfull ton) när du inreder hemma.

Källa: Nordsjö Design

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-01-22 16:12 #1 av: Clary

Då passar jag på att fylla på med vilken färg som hör till de olika elementen.

Trä: Färger: Ljusgrön och mörkgrön Vädersträck: Öster  

Vatten: Färger: Svart och marin Väderstreck: Norr 

Jord: Färger: Tegelrött, grått. crémefärgat, terrakotta, beige, gult och brunt  Vädersstreck: Centrum samt sydväst och nordost 

Metall:Färger: Vitt, guld, silver, brons Väderstreck: Väster och nordväst.  

Eld:  Färger: Himmelsblått, klarrött, rosa, lila  Väderstreck: Söder 

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-01-30 23:22 #2 av: [Hellas]

Puttar upp den här tråden, färger är så otroligt kraftfulla när det gäller att förstärka eller balansera våra energier.

Men återigen, glöm inte bort att den egna känslan för vad som känns bra är det rätta.

Anmäl
2009-02-06 19:56 #3 av: [Hellas]

Putteliputt!

Anmäl
2009-02-07 00:38 #4 av: Tuva-Lena

Jag sitter här och funderar på dom favoritfärger jag har, och varför jag har valt just dom, och om jag isåfall är den personlighet som färgerna och väderstrecken representerar.. måste fundera lite till så kommenterar jag sedan. Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-02-07 01:58 #5 av: Liss

Jag älskar ju lila, och de står att man är väldigt kretiv då. Vilket stämmer! Mitt sovrum har en lila vägg, tre vita väggar med lila och svart rand. Vilket gör rummet längre och de flyter på fint. (se bild, tänk inte på den obäddade sängen;) och inte får ja me hela rummet heller) 

Min hall är mellangrå, och jag är väl rätt självkritisk. Men jag älskar hallen! tror inte jag kännt mig mer ensam eller så på grund av den. Men så sitter jag ju inte där hellerGlad

Mitt vardagsrum har en svart fondvägg och resten cremevita. Är lite för mycket vitt just nu, men hade tänkt göra en svart väggmålning på väggen mitt i mot den svarta också. Men de är ett projektTungan ute Gillar verkligen effekten de svarta ger.

Och köket är beige och vitt. Och beige står de inget om? De är väl kanske mellan vitt och brunt. Tycker om de med. Känns väldigt lungt där inne.

Anmäl
2009-02-07 02:00 #6 av: Liss

den lila färgen, snacka om att de är tomt i mitt sovrum! Fast de här var rätt länge sen jag tog bilderna. Nu är de som sagt en fikus där inne också åtminstoneTungan ute 

Anmäl
2009-02-07 13:41 #7 av: [Hellas]

Jag har konstaterat att skulle jag måla mitt liv i färg så skulle jag även kunna se mitt känsloliv eller min egna sinnesstämning under åren.
Ett tag hade jag en blå period och vid andra tillfällen Brunt och orange osv.

Det är ganska spännande att se hur vi väljer färger beroende på i viket skede i livet man befinner sig i.

#6 Ibland tar det tid innan man hittar rätt saker som förhöjer det man redan har.
Förr kunde jag själv bara ställa upp saker enbart för att det inte skulle se tomt ut, idag väntar jag heller och har det tomt fram till dess att jag hittat vad jag vill ha.
Jättefina rum du har och fina färger

Anmäl
2009-02-07 15:00 #8 av: Tuva-Lena

Jätteläckert Lisette! Den lila färgen är så skön att se på. Jag har också valt lila till ett sovrum på övervåningen, men en lite diskretare nyans - ljusgrå/lila är den och jättefin. Den skall jag matcha med en ljusare färg men vet ännu inte riktigt vilken, kanske ljusgrå skulle vara häftigt..? Obestämd

Jag har också haft olika favvofärger genom livet. Blått höll jag fast vid länge, sedan tog grönt vid och nu på sista tiden kommer lilla in i tanken också - fast grönt är fortfarande en färg som jag älskar - inte för skarp då.. Även rost, brunt och beige, naturfärger är jag svag för..

Min praktik... dom färger jag tycker om alltså, men här låg gamla postlokalen tidigare så jag har inte kunnat välja färger själv.. kan någon se vad är det som är fel i bilden..? Om man tänker feng shui då..? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-02-07 19:04 #9 av: Liss

#7 Ja precis, jag köper inte på mig saker heller. Mest för att jag inte har råd visserligenTungan ute Men de blir bara de som verkligen behövs sen också. Tack tack

 

Tyvärr tog jag ju kort när jag hade massa prylar på byrån ser jag. Men jaja.

 

#8 Tack så mycket.. Ja lilagrå är med en fin nyans!

 

Ja jag gillade också blått en gång i tiden. Men de har övergått mer och mer till Lila och rosa. Och svart/vitt är jag mycket för. Både i lägenheten och inom djurenTungan ute

 

Anmäl
2009-02-08 00:59 #10 av: Tuva-Lena

#9 Vilka sötnosar! Glad Ingår dom också i inredningen? Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-02-08 01:52 #11 av: Liss

#10 Ja, de är klart att dem med måste matcha inredningenTungan ute

Anmäl
2009-02-08 02:08 #12 av: [Hellas]

#9 Vilka goingar och det lyser verkligen harmoni om dem :)

Anmäl
2009-02-10 04:43 #13 av: Liss

#12 Tack, vad sköntGlad De där var bara en vecka efter att dem introducerats för varandra..

Är bara tvungen att skicka me den här bilden också.. hitta ett felTungan ute

Anmäl
2009-02-10 12:17 #14 av: [Hellas]

#13 Gisses, vilken bild det ser ut som om de är sammanväxta så att hunden har ett katthuvud på sin rygg.

Vilka vännerKyss

Anmäl
2009-02-11 04:42 #15 av: Liss

Haha, jaa! De är faktist jätte härligt att dem funkar så pass bra sammanGlad

Anmäl
2009-02-11 09:15 #16 av: Tuva-Lena

Man skulle lätt kunna påstå att dom lever i ett symbiotiskt förhållande - som mossa och svamp. Ha ha!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-02-11 23:22 #17 av: Liss

Hehe, ja precis! Och dem turas om vem som är mossa och svamp ocksåFlört

Anmäl
2009-03-30 02:45 #18 av: Dojdan

orange står för social kontakt.. Vi har orange i vårt sovrum och min smabo undrar varför jag alltid börjar prata så mycket när vi ska lägga oss. Jag kan sitta halvtyst en hel kväll men börja prata på som tusan när vi ska sova. Samband?


Anmäl
2009-03-30 02:49 #19 av: Liss

#18 Haha, vad kul att höra! Vi hade orange i sovrummet innan vi gjorde om. Och när jag tänker så prata vi jätte mycket i början också, ända in på småtimmarna.
Efter vi gjorde om pratade vi ju såklart också. Men vi sov nog bättre då i alla fall:)

Anmäl
2009-03-30 02:50 #20 av: Dojdan

#19 Ja, lustigt! Det har blivit bättre sedan vi skaffade en sänggavel... men jag vill tapetsera om! Vet dock inte till vilken färg...


Anmäl
2009-03-30 03:47 #21 av: Liss

Ja, jag har även märkt att jag sover bättre i den här lägenheten när jag stänger till dörren till sovrummet. Har ju en katt som ska gå fram och tillbaka.. så skulle jag stänga igen helt så skulle han stå och skrika i stället. Men bara stänger till lite liksom. :)

Lila har jag i sovrummet, och de är otroligt lugnande:)

Anmäl
2009-03-30 03:48 #22 av: Dojdan

Jag har jättevsårt att somna om garderopsdörrarna inte är stända ordentligt, vad kan det bero på?


Anmäl
2009-03-30 11:30 #23 av: Norrann

#8 Du frågade om "fel".Jag skulle säga de torkade blommorna och sladden som ligger under sängen skulle jag försöka sätta fast längs väggen istället.Fina färger,mina favoriter med.

#21Det kommer in för mycket energi när dörren är öppen (fengshui) och/eller man blir mer ostörd med dörren stängd (om man inte har katt då!).

Jag har själv provat sova i ett rum som hade tre dörrar,alla ljud från ytterdörr och trapphus hördes.Jag sov inte alls bra och flyttade sängen till sovrummet igen (är lite trångbodd det är därför jag provade).Det är viktigt med ett lugnt och harmoniskt sovrum.

 

Anmäl
2009-03-30 15:09 #24 av: Dojdan

#23 Gäller inte det dörren till övriga lägenheten? Eller är det samma sak med garderoberna?


Anmäl
2009-08-22 19:06 #25 av: Clary

Puttar upp denna artikel om färger

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-05-13 02:38 #26 av: Tuva-Lena

Puttar upp igen*Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.