Filosofi

Placering av byggnad Del 1

2009-01-09 01:37 #0 av: Tuva-Lena

När vi i Väst hör ordet Feng Shui så tänker vi direkt på att det handlar om det interiöra, t.ex. vart soffan ska stå eller vart dörrarna bör sitta, men Fung Shui är så mycket mer än så... ( Bild lånad från www.visit.se )

Feng Shui inkluderar allt i våra liv och är ett levnadssätt som innefattar allt. Det är alltså inte bara viktigt vart soffan står utan även vart huset som soffan befinner sig i finns.

Den här artikel beskriver Feng Shui med inriktning av hur och vad man ska tänka på gällande placering av hus. När vi i Sverige ska köpa ett hus så tar vi dit en besiktningsman för att undersöka huset. I Kina tar man dit en Feng Shui specialist för att besikta platsen. De Kineser som bor i andra delar av världen gör på samma sätt.

Husnummer Det finns några viktiga riktlinjer att känna till när det gäller husnummer men det man sponant känner är att kineserna lägger stor tonvikt på ordens uttal och hur de liknar andra ord, nedanstående exempel är av stor vikt att ta hänsyn till vid uppförande eller införskaffande av en bostad:

Husnummer fyra "Tze" Ett husnummer får inte innehålla en fyra på grund av att i Kinesiskan så låter uttalandet av nummer 4 nästan som ordet för "Död", nummer fyra uttalas "Tze".

Husnummer två "Err" "Allt bra kommer i par" är ett Kinesiskt ordspråk! Två uttalas dessutom som "Err" vilket även betyder "Par". En tvåa i ett husnummer innebär harmoni och anses vara ett bra tal.

Husnummer åtta "Ba" Nummer åtta är det nummer som är det mest lyckosamma talet. Uttalet av numret liknar ordet för "Rikedomar" och uttalas "Ba". Varför tror ni att OS i Kina invigdes den 8 augusti, 2008 klockan 20:08 och 8 sekunder?

Tidigare energier Vi alla påverkas av energier oavsett om vi bor i Kina eller i Sverige, frågan är bara om man vill läsa av energierna, förstå och förbättra sitt eget liv. Väldigt mycket bygger på logik och ofta känner vi, rent intuitivt vad som är bra för oss. Man börjar alltid med att se till hur huset är placerat Så vad skall man tänka på när man vill bosätta sig på en ny plats?

Det är viktigt att känna till så mycket som möjligt om närområdet, potentiella grannar och vad som har funnits på platsen tidigare. Har det varit en kyrkogård tidigare eller ännu värre, en avrättningsplats? Har det funnits en fabrik på platsen sedan tidigare som lämnat kvar avfall eller andra energier som man inte vill ha nära inpå sig? En idyllisk plats på sommaren kan vara en plåga vintertid, har personerna som bott på platsen tidigare blivit sjuka? Hur länge har tidigare ägare bott på platsen osv. Dessa energier går att påverka och förändra men det är viktigt att man vet förutsättningarna innan man påbörjar ett nytt bygge eller flyttar till en ny bostad.

En idealisk plats Att finna den absolut idealiska platsen för placering av ett hus är inte lätt och ofta får man vidta egna åtgärder för att uppnå det ideala förhållandet men om man har möjlighet att välja en av nedanstående exempel så är det att föredra om man koncentrerar sig på fram och baksida. Alla skyddande element bär vackra namn som kommer från starka skyddande djur.

- Bakom huset, Den svarta sköldpaddan: Idealet är att ha ett berg eller en kulle bakom huset, Berget kallas för "den svarta Sköldpaddan" som ger dig skydd. Alternativet för ett berg skulle kunna vara något väldigt kompakt högre skydd som både skyddar för insyn och sist men inte minst, hindrar den viktiga energin från att försvinna. Berget eller kullen behöver egentligen inte ligga nära huset utan det kan vara godkänt att det ligger några kilometer bort, det skyddar även där för väder och vind.

- Sidan av huset, Den vita Tigern, Den gröna Draken: Även från sidan skall man ha skydd för vinden, dessa kallas för "den vita Tigern" och "den gröna Draken". Här sätter man, med fördel upp en häck eller ett staket samt ett träd som ger ett tryggt skydd.

- Framför huset, Röd Phoenix Bör det finnas "Röd Phoenix" som visar en klar gräns för tomten. Här placerar man också en klar gränsavskiljare såsom ett staket eller gärna en häck.

- Vatten Om inte vatten finns naturligt så bygger Kineserna en liten damm så att vatten finns representerat.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-01-29 22:48 #1 av: [MargaretaA]

Intressant!

Jag undrar hur man avgör vilken sida som är fram och bak på ett hus. Det är inte helt självklart alla gånger.

De flesta har entrén till huset så att man ser den från gatan och då är det naturligt att kalla det framsidan. Men är det ingången som bestämmer vilken sida som är framsidan?

Mitt hus har ingången på det som jag vill kalla baksidan.

Så vad är det egentligen som gäller?

Anmäl
2009-01-30 01:07 #2 av: Tuva-Lena

#1 Jag tror att det är upp till den som bor i huset att känna efter vad den tycker skall vara fram -eller baksida, och rent naturligt blir det nog där ingången är placerad som blir husets framsida. Man får gå på sin egen känsla om det är svårt att avgöra helt enkelt. Flört 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-01-30 01:54 #3 av: [MargaretaA]

Det låter vettigt. I mitt fall får nog framsidan vara det som vetter mot gatan, och så är ingången på baksidan.

Då har jag ett fint berg i ryggen, precis som det ska vara Flört

Det känns tryggt!

Anmäl
2009-01-30 07:41 #4 av: Lindbygarden

Bra artikel!

Anmäl
2009-01-30 20:30 #5 av: xinluo

Oj jag har alltid bott på 4 eller 14 vart jag än flyttat. Och vi som har en dotter från Kina. Det hade jag ingen aning om att kineserna undviker siffran 4. Intressant läsnig, tack för artikeln Tuva-Lena

Anmäl
2009-01-30 21:51 #6 av: Hukanson

Jag har förstått det så att våning 4 helt enkelt inte existerar i Kina, är det rätt? Litet förbryllande om man inte vet detta. I sverige är det ju så viktigt med en gräsmatta men det är inte viktigt alls i kina det känns litet tråkigt men kanske vattendamm fyller samma funktion.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2009-01-30 22:01 #7 av: [Hellas]

#6 jag vet inte hur det ligger till med just våning 4 och om det undviks i hus, det är mycket möjligt, kineser är otroligt vidskepliga och tar detta på fullt allvar.
Intressant frågeställning, jag ska se om jag kan ta reda på hur det förhåller sig "på riktigt".
En sak är att läsa om det hela men hur det är i verkligheten är ju inte alltid detsamma.

Man kan egentligen dra parallellen med siffran 13, nu har vi i Sverige kanske inte så många höghus med så många våningar men det det skulle inte förvåna mig om just våning 13 saknas i vissa hus?
Är det kanske någon som känner till det?

Anmäl
2009-01-31 01:50 #8 av: Tuva-Lena

#7 Nej jag vet inte, men jag tror på din teori Hellas, och att överallt i världen så finns det vissa siffror man undviker, beroende på tradition och historia kanske..? Obestämd 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-02-01 13:15 #9 av: Effie

Så att bo på 8 våningen i nr 12 låter helt ok. Och jag trivs mycket bättre här än på det förra stället, där jag bodde intill galgbacken...fast jag tror inte att det var därför. Här har det varit hamn, och en gård. Kullar och berg finns i närheten, åt flera håll, men vad är fram och bak på huset tro; det finns ingångar åt båda håll. Fast det känns nog mest framsida mot älven till. Vatten finns framför grannhuset. Skydd mot vinden vore bra, men på åttonde våningen hjälper knappast en häck; det skulle vara Törnrosas då...

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2009-02-01 14:47 #10 av: [Hellas]

Ja det är ju knivigare att få till fram och baksida i ett våningshus.
Jag bor i en bostadsrättslägenhet men jag ser nog balkongsidan som baksida och ingången till min bostad som framsida.

Att ha bott nära eller på en galgbacke är ju inget vidare om man är energikänslig, jag själv har gjort det och mådde inte bra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.