Inredningstips

Praktiska lösningar - köket

2009-01-17 16:03 #0 av: Tuva-Lena

Hemmets hjärta, där medlemmarna ska trivas och umgås informellt med varann, bör vara ljust, rent och torrt. Öppna fönstret varje dag och vädra ordentligt.

Kök:

Qi bör inte svepa för fort genom detta utrymme utan bör kunna samlas och blandas innan den strömmar vidare. Därför viktigt med några välplacerade prydnadsföremål, t.ex. en bordsdekoration som symboliserar något värdefullt för dem som bor där.
Skåpen bör genomgå samma rensning som i övriga huset - spar endast det som används och är älskat. Glöm inte kyl och frys.

Köksmaskiner kan gärna ställas undan då de inte används, för att ge stillhet vid måltiden. Knivar börs också läggas undan.

Ha gärna levande, bladrika växter(gärna kryddväxter) och färsk frukt framme i köket. De symboliserar liv och ger inspiration. Se till att arbetsbänkar och andra öppna ytor hålls rensade och fria från bråte, så qi kan flöda fritt.

Kvastar, skurhinkar, dammsugare och andra städföremål ställs utom synhåll.

Lämpliga färger, saker och mönster:
Öster - Benvitt, klarblått och klargrönt, stänk av lila, gult. Blankt kakel, golvkork.
Sydost - Crémefärgat, mörkblått och mörkgrönt. Oregelbundna mönster.
Söder - Svart, gult. Låga, platta föremål. Låga lerkrukor.
Sydväst - Porslinsskålar med havssalt placeras ut i sv. och no. hörnet.
Väster - Vita blommor, låga lerkrukor, metall.
Nordväst - som föreg.
Norr - lika som sydväst
Nordost - Rött, vitt silver. Ytor av rostfritt stål.

Källa: Hos.Sandnet.se

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-01-17 17:11 #1 av: Clary

En sak att tänka på om man har ett rektangulärt eller fyrkantigt bord är att inte duka så att någon sitter med ett bordshörn i magen

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-01-17 23:28 #2 av: Tuva-Lena

Det var en tanke det Clary, du har helt rätt. Glad Man får se till att ha ett stort bord där alla ryms istället. Om man har ett runt bord spelar det alltså ingen roll var man sätter sig? Eller finns det några regler kring väderstreck eller dyl för det också..?

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-20 00:00 #3 av: [Hellas]

Vad tycker ni om detta med att hänga köksredskap på väggen ovanför köksbänkarna, är det någonting som stör Qi?

Vi har dem på det sättet och kommer forstätta med det oavsett svaret men jag blev bara lite nyfiken

Anmäl
2009-03-20 00:48 #4 av: spindelfot

Runda bord har jag läst, ska vara det ultimata - det är jämlikt och ska vara bra för möten och diskussion, alla kan se varandra i ögonen utan problem..

Anmäl
2009-03-20 01:26 #5 av: Tuva-Lena

#3 Blir det inte rörigt då, ovanför diskbänken..? Det var ju väldigt populärt ett tag att hänga upp dem så och det ser ju lite gammeldags mysigt ut, men jag tror inte att det är bra feng shui förstås.. Tyst Å andra sidan så skall man ju fixa till det så att man själv trivs. Det är väl som med mig och torkade växter kan jag tro..Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-20 09:40 #6 av: Hoppfull

Vi har våra hängande över arbetsbänken och det är så praktiskt och ger så mycket sparad energi genom sparat spring så det flyttar vi aldrig bort. Då ska man springa mellan lådorna istället som är vid en annan arbetsbänk... nej, det skulle ta mer energi. Kan det inte vara så att det beror på alternativet? Varför är det inte bra för Feng Shui?

Anmäl
2009-03-21 23:45 #7 av: Tuva-Lena

Jag skulle kunna tänka mig att dom där grejerna hindrar Qi att flyta fritt i rummet. Men ger dom dig en bra känsla då är det bra Qi för dig :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-22 11:17 #8 av: Hoppfull

Du menar för att de hänger och på så vis inte gör att det kan flöda? Eller är det för att de är framme hela tiden och på det viset stör energiflödet?

Anmäl
2009-03-24 01:32 #9 av: Tuva-Lena

Ja, alternativ nr 2 som jag känner det, men vi är ju alla olika och skall man lägga in det parktiska för att få bra Qi flöde, så är det ju en perfekt placering - Allting är relativt som den gode Einstein sa.. Foten i munnen

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-24 10:22 #10 av: Hoppfull

Jag förstår hur du tänker. Jag skulle nog tycka likadant om jag hade mycket annat framme, men vi har ganska stora fria ytor (vi har ett ganska stort kök) så jag upplever inte att just det stör... däremot min kära mans samling av gamla papper som upptar en halv stor arbetsbänk DET stör verkligen flödet!

Anmäl
2009-03-24 16:43 #11 av: szirius

#3 jag har läst att om man har knivar synligt framme ( det är ju rätt poppis att ha dem upphängda på en magnetremsa nu) så kan det leda till "vassa gräl" hemmaFlört.Ungefär samma grej som med spetsiga blad på blommorna, energierna skärs sönder av vassa saker och flyger omkring..Obestämd.Om detta stämmer har jag ingen aning om...det får man prova sig fram med och känna efterGlad.

 

Själv funderar jag faktiskt precis på att sätta upp hängen för att hänga upp slevar o stekspadar etc vid spisen, just för att slippa springa till lådorna hela tiden...man får ju själv känna in hur mkt energi det kan ta/ge.Balans är ju ledordetTungan ute

Anmäl
2009-03-25 23:46 #12 av: Tuva-Lena

#10 Don't I know it? Skrikandes Ha ha! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-26 09:16 #13 av: Hoppfull

#12 hahaha, jag har faktiskt med åren blivit riktigt duktig på att stänga av hans stök. Jag ser det inte ens längre och tror att det därför inte stör min egen energi på samma sätt. Men däremot stör det hans egen energi och han blir alldeles slut bara av att se stöket...

Anmäl
2009-03-26 15:18 #14 av: harmoniskahem

En MASSA hängande köksredskap ger gärna ett rörigt intryck, det är bättre då att samla ihop redskapen i ett kärl och ställa på bänken om man vill ha dem framme.

Det gäller i övrigt också allt annat som man har mycket av framme -  tavlor utspridda på väggen skapar mera harmoni om man sätter dem i grupp, prydnader tillsammans o.s.v.

Vassa redskap bör däremot hållas instängda ;-), de ger inte den harmoniska miljö vi söker.

Har, på tal om detta, senaste tiden hört flera personer som ångrat att de valde ett "industrikök" i rostfritt och med apparater och redskap framme... för det ger ju just en "industriell" miljö - kan kännas fräscht i början, men sedan brukar det kännas omysigt och kallt :-(.

 

Sedan är man ju olika individer som påverkas i olika grad...

Själv vill jag ha rena ytor i köket ( mera lättstädat då :-) ) och gärna SE kaklet/mosaiken ;-)  så jag förvarar de träslevar och vispar som används ofta i en Höganäskruka, resten i ett skåp.

Anmäl
2009-03-26 15:24 #15 av: Hoppfull

Hehehe, ja där ser man hur personligt olika man upplever det. Jag tycker för min personliga del att en kruka med en massa spretande redskap i känns betydligt mer rörigt än den strama linje man får när man hänger dem i krokar på en rak linje Glad Har haft kruka förr men tyckte som sagt att det gav ett mer rörigt intryck samt samlade mycket mera skräp i botten av krukan plus att den tog mer plats gjorde att jag tyckte att den lösningen krävde mer energi då det bl.a. krävde större arbetsinsats.

Det här tycker jag är jätteintressant att man kan uppleva det så olika. Det gör ju oxå att man verkligen i första hand måste känna in vad som stör de egna energiflödena mest och inte bara gå på rekommendationer.

Anmäl
2009-03-27 09:14 #16 av: Hoppfull

#12 Igår började vi rensa i pappershögen Förvånad vi hann inte med allt, men vi kanske kan ta resten ikväll när vi tagit en pils och är lediga. Då kan vi snacka lite och slänga all bråte i den växande högen Glad

Anmäl
2009-03-27 10:44 #17 av: harmoniskahem

#15

Ja, det gäller att hitta balansen :-)

Anmäl
2009-03-27 10:48 #18 av: Hoppfull

#17 Absolut och det är kanonbra att flera skriver om sina erfarenheter så att man får tips och idéer om förändringar.

Anmäl
2011-01-29 18:17 #19 av: Clary

En påminnelse om köket är det kanske dags för Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2011-01-30 22:47 #20 av: terkina

Efter att ha läst diskussionen om hängande redskap vs att ställa dem i en kruka, så måste det väl ändå vara bättre (ur feng shui synpunkt) att ha dem i krukan, med tanke på att hängande föremål gör att energin faller, medan föremål som pekar uppåt lyfter den?!

Bara en tanke!Flört

 

Fast det bästa är nog att ha allt undanstoppat prydligt i lådorna istället så slipper de ta upp synintrycket ö.h.t.

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl
2011-01-31 12:44 #21 av: szirius

Denna vår ska det bli av ! Köket ska bli gult Glad . Har redan kollat färg på flera affärer, och butiken i byn hade samma märke fast billigare än i stan, så den får det bli. Några hundralappar, så får jag ett "nytt" kök.

Kruxet är bara takhöjden...4 meter...det får bli målarhjälp på höjden för min del...

Ännu är det inte dags...mars kanske...Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.