Etikettfilosofi
Läst 9634 ggr
Tuva-Lena
2009-01-06, 01:55

Feng Shui - Ett sätt att leva

Feng Shui är kinesiska och betyder vind och vatten, och är konsten att balansera och harmonisera de naturliga energiströmmarna som finns i vår omgivning för att skapa välgörande effekter i våra liv.

Det ursprungliga namnet för Feng Shui var Kan Yu som betyder himmel och jord. Feng Shui har funnits i över 3000 år och kommer från Asien. Från början var det bara kejsaren som fick vara och verka i en sluten värld uppbyggd på Feng Shiu principen. Den är baserad på en Taoistisk naturfilosofi och kan beskrivas som konsten att planera utrymmen så att själen får ro och kan existera i harmoni med naturen.

Yin och Yang och de fem elementen trä, jord, metall, vatten och eld som då bildar Chi, den kosmiska energin som ger saker och ting liv den finns inom oss alla och i all materia runt om oss.

Chi-kraften ska kunna flöda fritt i mjuka rörelser, Felplacerade möbler och inredningsdetaljer kan stjäla energin och hindra det naturliga flödet. Vi påverkas inte bara av energifälten runt omkring oss utan också av färg, form och material

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

  • Redigerat 2020-09-25, 20:08 av Niklas
[Hukanson]
2009-01-30, 21:42
#1

Vad roligt med denna nya sajten den är svaret på många frågor, tack Tuva-Lena för otröttlig fokusering !

Där jag bor går det en underjordisk vattenström och vindarna har också sitt stråk. Bergknallarna ligger där de ligger men huset är byggt på pålar. Chi strömmar efter naturliga principer och människan gör klokt i att anpassa sin byggda miljö att dra största nytta av detta och ge största nytta till andra människor.

Lägenheten har sitt centrum och 4 väderstreck. Varje riktning har sina för och nackdelar. Låt harmoni vara inredningsarkitekt.

Tuva-Lena vad tror du om källan till denna filosofi I-Ching , är den evigt sann eller behöver den förstås på ett sätt som tar hänsyn till åren och evolutionen och utvecklingen ?

[Hellas]
2009-01-30, 22:40
#2

#1 det låter som att den arkitekt som planerat den byggnad du bor i har tänkt på det mesta :).
Jag får ett inre lugn bara av att läsa din beskrivning.

På din fråga till Tuva, som även jag vill svara på så säger min intuition att det inte finns någon evig sanning, för vad är en evig sanning egentligen?
För mig är det att stagnera lite att prata om eviga sanningar som inte är töjbara.

Feng Shui är, enligt min tro, väldigt generös och flexibel, den anpassar sig efter kultur, religon och århundraden.
Det finns dock en grundstomme och det är balansen, yin och yang, balans i energitillströmningen.

Det är så otroligt intressant med dessa två ord:
"Yin och Yang", det pratas om detta i många olika kulturer och religoner men det kanske inte benämns på det sättet.

Det var ett långt svar på en kort fråga men jag blir lite filosofisk ibland *Ler*.
Egentligen hade jag kort och gott kunnat skriva att min övertygelse är att hänsyn absolut tas till evolutionen och utvecklingen.

/Hellas

Tuva-Lena
2009-01-31, 01:43
#3

Jag är ganska övetygad om att feng shui skall användas i nuet och där man lever för tillfället. Sedan använder man feng shuins principer för att förstärka den redan existerande livskraften vi omger oss med. Mycket handlar det dessutom om hur vi är som människor, och om vi tillåter oss att "bli balanserade" genom dessa principer. Det kan ju handla om att göra avkall på vissa saker också, och att vänja sig vid ett helt nytt sätt att tänka. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

kanin
2009-01-31, 09:21
#4

Mycket intresant läsning här på dena sida.

roxette
2009-02-18, 21:40
#5

Jag har fått upp ögonen för feng shui nu och det är otroligt intressant. Det började med att jag ramlade över en bok och nu har jag anmält mig till en utbildning som finns i Umeå (den finns också i Skellefteå tror jag).

Jag som aldrig varit i norrland (knappt) tyckte det var en kanonchans att få ta steget och äntligen förverkliga en dröm! Är det nån som hört talas om den här utbildningen och vet nånting om den??

http://www.inredningsskolan.se/heminredning.htm

Kramar Rebecca

Tuva-Lena
2009-02-18, 22:47
#6

#5 Wow, jag blir avis på dig roxette! Vilken chans att få utveckla ditt intresse! Glad Jag har däremot aldrig hört talas om den där skolan. Jag själv gick en kurs på distans för evigeheter sedan, Akademisk brevskole i Köpenhamn, till inredningsarkitekt som det heter, men då fanns det inga skolor här i Sverige med den inrktningen. Lycka till i alla fall - jättespännande för dig! Cool

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

[Hellas]
2009-02-19, 23:12
#7

Jag skulle också vilja gå en helgkurs åtminstone men det gäller att hitta någon som känns bra.

Clary
2009-11-28, 08:38
#8

Den här artikel tar upp det grundläggande, värd att läsas igen

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Clary
2011-10-27, 08:21
#9

Puttar upp den här artikel igen Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

dermot
2011-10-27, 15:08
#10

Tack så mycket!

Då förstår jag, Glad har aldrig sett eller hört något om detta förut, faktiskt. Men intressant att lära sig något nytt!

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 
szirius
2011-11-08, 23:55
#11

#10 jag kan tipsa om baguor som kan vara riktigt roliga att rita. Du kan göra en över ditt rum och se vad de olika delarna representerar och sedan försöka inreda dem så att de är i balansGlad

Om du vill ha hjälp kan du skissa upp ditt rum och fota och scanna in, eller knäppa kort, så kan vi försöka hjälpa digGlad

dermot
2011-11-09, 16:45
#12

#11 Tack, tack! Ska se om jag har möjlighet och tid till det :)

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 
Upp till toppen