Övrigt

Gott Nytt kanin År

2011-02-02 21:12 #0 av: Pagan

I natt firas det kinesiska nyåret. Glädjens, festens och återseendets tid är här. Varje år vid den andra nymånen efter vintersolståndet, noga räknat, är det nyårsfirande i kina. De går efter månkalendern i detta fall. Annars går de enligt den gregorianska kalendern precis som vi. Nu börjar det ljusare halvåret. Den stora vårfesten.

De pyntar sina nystädade hem i röda färger, eftersom rött är färgen på lycka, tur och liv. De klär in sina ytterdörrar i rött papper, hänger upp lyktor och drakar mm. De dansar, sjunger karaoke firar med parader och umgås. Drak och lejondansare skrämmer i väg alla onda andar och skulle de stanna till vid din dörr eller vid din butik så betyder det god lycka till de som bor eller arbetar där.

Smällare och fyrverkerier i massor, utdelning av pengar i röda kuvert främst till barnen och mycket umgänge med familjen. Pengar är en viktig del i Kinesernas firande. Det är viktigt att gå in i det nya året skuldfri. På många arbetsplatser delas det ut en 13:e månadslön till de anställda. Bankerna ser till att pengar som delas ut under denna tid är så rena och fina som möjligt.

De flesta Kineser med släkt på landet flyr från staden. Detta orsakar mycket kalabalik i tågtrafik och ute på vägarna - alla Kineser reser hem. Tågpriserna skjuter i höjden - tillgång och efterfrågan!! Alla försöker ringa till alla och ingen kommer fram. Deras nyårsfirande är lite som en mix av Jul & Nyårsfirande hos oss. Mycket fisk går tydligen åt. Ordet Fisk uttalas tydligen på samma sätt som ordet Överflöd på kinesiska. De äter också gärna knyten med fläskkött och grönsaker - dumplings. Vid denna högtid får de flesta Kineser sin längsta ledighet under året. 15 dagars ledigt från jobbet. För turister är det nog inte så roligt att resa till Kina vid denna tid på året eftersom det mesta är stängt.

På nyårsnatten uppmanar föräldrarna sina barn att vara uppe så länge de vill. Är de vakna tills det nya året kommer påstås det att de kommer att leva längre.

Så i morgon när vi vaknar så vaknar vi till kaninens år. Må det bli så lyckosamt som kaninen spår.

Koong Hay Fat Choii!

("Gratulationer och bli framgångsrik!")

 

????

(GOTT NYTT ÅR)

Anmäl
2011-02-02 22:01 #1 av: terkina

Ja, gott nytt år får man väl säga då!

Vi nordbor kan väl haka på och ta detta som en andra nystart på vårt kalenderår? Oskyldig

(Eller första nystart, för dem som inte kickat igång 2011 ordentligt än! Flört)

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.