Praktiska tips

Vardagstips

2011-03-20 11:11 #0 av: Clary

Hittat lite roliga saker att prova när det gäller städ och puts.

Har du sur mjölk hemma så är den bra att putsa mässing med, glöm inte bort att torka rent efter bara så att det inte luktar surt.

En skvätt kallt kaffe är utmärkt att putsa av gamla mörka möbler. Till ljusa möbler kan du använda svagt kaffe eller thé.

Häll några droppar citronella i vatten och torka av runt fönsterlister, fönsterbänkar och varför inte utebordet när det blir så dags, sägs hålla flugor och andra små irriterande kryp borta. Sen doftar det gott också Flört

Har du något fönster som är extra smutsigt kan du blanda majsmjöl och vatten, inte för mycket mjöl, tvätta av fönstret med det och torka efter med en microfiberduk.

Jag har inte provat något av tipsen själv än men om du provar får du gärna dela med dig av resultatet Skrattande

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2011-03-21 12:13 #1 av: terkina

Då kommer jag med en liten förfrågan istället då:

Någon som har något bra tips på hur man får rent kristallkronan? (Helst utan att behöva plocka ner den, alltså gärna något man sprayar på och låter rinna av bara)

Har testat en blandning som var med på tv4's 'Rent hus', men jag tyckte mest att dammet la sig på ytan av kristallerna och gjorde den ännu mer grumlig. :o(

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl
2011-03-22 22:21 #2 av: MaMaMade

Ska testa majsmjölet när det blir dags för våra fönster, de är gräsliga! Blir inte direkt att vi putsar alla 3 sidor både vår o höst då både jag o Guben har problem med rygg o axlar. Efter 1 fönster är man helt slut med.

Visst finns det ngt slags antistat-medel man kan stryka på möbler för att dammet inte ska lägga sig så snabbt? Håller på att bli tokig hos min brukare, skulle kunna stordammtorka där varannan dag, fattar inte var dammet kommer ifrån. Blir stora "råttor" som trillar efter golvet på några dagar...i en lägenhet där det bor en äldre, stillsam dam. Skulle underlätta om det la sig på golvet enbart, då kan man sopa lite snabbt. Frågan är väl hur miljöfarligt ett sådan medel är...om det nu finns.

Anmäl
2011-03-23 07:02 #3 av: Clary

MaMa, ta lite sköjlmedel i vattnet när du ska dammtorka, det fungerar rätt bra. Vi får också ganska snabbt dammigt och ändå stökar vi inte runt så mycket, skyller på Tassen :) och så kommer det in en hel del via ventilerna ovanför fönstren.

Jag är så tacksam över att vi inte har så mycket fönster här och att jag når alla utifrån. Använder spolarvätska och skrapa och tycker att det fungerar bra.

Tiana, ska kolla runt och se om jag kan hitta nåt bra tips för kristallkronor. Vi hade en sån i mitt föräldrarhem och jag vet att mamma stod på en pall och putsade varje prisma en och en, det tog sin lilla tid.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2011-03-23 19:15 #4 av: Pagan

Hittade denna info när jag sökte på prismor - rengöring

Hur gör jag rent min kristallkrona?
Man ska i största möjligaste mån undvika att ta för mycket i prismorna, det blir lätt kantstötta och naggade. Vi rekommenderar att man använder Sparkle Plenty, ett rengöringsspray som är självrengörande utan att du behöver gnugga på prismorna. Det skadar inte prismor, lackerade eller förgyllda ytor. Det fungerar så här: Gör lampan strömlös. Vänta tills glödlamporna har svalnat. Låt glödlamporna sitta kvar och täck lamphållarna med plast. Täck ytan under lampan med tidningar eller dylikt. Skaka flaskan. Börja nedifrån och spraya rikligt på 20 cm avstånd tills alla ytor är droppande våta. Kronan är ren när dropparna är klara och helt genomskinliga. Ev. vätskeansamlingar sugs upp med hushållspapper. Tänd kristallkronan när den är helt torr men tidigast efter två timmar. Vid hård nedsmutsning kan en andra rengöring vara nödvändig. Låt då inte kronan torka mellan rengöringarna.

http://www.krebs.se/pages_swe/in_faq_kkr.cfm

Har Ni något tips mot myror? har hört att kaffesump kan hjälpa, någon som provat?

Anmäl
2011-03-23 20:13 #5 av: terkina

Jag körde alltid på salt i dörröppningar och vid trösklar när vi hade myror i barndomshemmet. Vet dock inte om det tar död på dem och/eller jagar bort dem för stunden. Obestämd

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl
2011-03-23 20:32 #6 av: Pagan

har också provat lite olika husmorsknep - vill ju helst undvika gifter om det går. kanel har jag hört också, men det var inte så värst verksamt. Kaffe verkar ena kissen tycka är kuligt att vispa omkring på så kanske därför det inte är så verksamt heller. Det får ju inte ligga kvarTungan ute

Anmäl
2011-03-24 11:25 #7 av: szirius

# 2 att det fort blir dammigt kan ha att göra med att det finns mkt gardiner, mattor och tyger i hemmet - det kan skapa mkt damm har jag märkt...det blir mkt mindre damm i de rum som är utan mattor, soffor etc.

Snart är dagen här...då den KÖPTA fönsterputsardamen kommer hit! Har sparat för detta, men det är SÅ värt det, för jag blir också trött i nacken efter bara ett fönster.....

# 6 hmmm...sonen hade lämnat ett juicepaket nere i källaren...tusen svartmyror hade vi där sedan :/ ....var tvungan att lägga dit en sån där "dosa" som gör att de dör, tyvärr, de var för många....

Anmäl
2011-03-24 13:46 #8 av: Trollvind

Har för mig min mamma brukade använda svartpeppar mot svartmyrorna.

Anmäl
2011-03-24 16:35 #9 av: Pagan

Svartpeppar, ja det lär ju kissen inte leka med iallfall.

Anmäl
2011-03-29 08:52 #10 av: szirius

# 9 men nysa Flört

Anmäl
2011-04-01 17:15 #11 av: Clary

Fun-Light saft är också ett effektivt myrmedel.....

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2011-04-03 11:14 #12 av: miffo

Kanel mot myror har jag hört ska fungera. Det fungerar bra på katter i alla fall. Jag hade problem med att mina kattor gräver ur jorden på de stora blomkrukorna, men efter att ha strött på kanel ovanpå jorden slutade dom med det.

gott luktar det med

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.